En la región del Comtat, al norte de la Sierra de Mariola y en la provincia de Alicante, se encuentra el pintoresco municipio de Agres. Con una altitud de 722 metros sobre el nivel del mar y una población de alrededor de 650 habitantes, Agres es un lugar lleno de historia, cultura y belleza natural.
El territorio de Agres ha sido habitado por el ser humano desde tiempos remotos. En yacimientos arqueológicos como la Cueva Beneito, la Solana, Carbonell, la Covacha, la Cueva del Moro, la Cueva los Pilares, la Mola de Agres, el Pico del Águila, el Cabezó de Mariola y la Covalta, se han encontrado restos de la presencia del hombre desde el Paleolítico hasta el Neolítico.
La presencia romana en la zona también ha dejado su huella, con el yacimiento arqueológico del Cabezo de Mariola como ejemplo de la romanización de la región. Monedas y cerámicas romanas datadas en el siglo I atestiguan la influencia romana en Agres con la existencia de una villa en la zona baja de la Valleta.
Con la llegada de los árabes, se estableció una pequeña alquería bajo la protección de un castillo y varias torres vigías. Sin embargo, en 1245, el rey Jaime I el Conquistador conquistó el sur del Júcar. entregándolo a pobladores cristianos en 1248. Finalmente, en 1256, Agres recibió su Carta Puebla como nueva villa cristiana del reino de Valencia.
Durante siglos, Agres estuvo bajo diferentes señoríos, como el Conde de Cocentaina y la familia Calatayud. En el siglo XVIII, perteneció al Conde Cirat, siendo una de las 45 villas de señorío del reino de Valencia. Con la supresión de los señoríos en el siglo XIX, Agres se convirtió en un municipio independiente.
Hoy en día, Agres es un pueblo cuya gente mantienen la agricultura y ganadería como principal economía. Pero también con unes costumbres y cultura que se mantienen y transmiten de padres a hijos.
Carta pobla de Bocairent, Mariola y Agres
Sapient tots que nosaltres don Eiximen Perez de Arenoso, lugartinent del Rei en el Regne de València, per la seva autoritat donem, concedim i confirmem a vosaltres Eixien Pérez de Alonso, Gregorio de Calatayud, Jacobo de Don Pedro, noble, Lope Sanz Esperandeu i Arnaldo de Moriz, per poblar, el castell i vila de Bocairent i tot el seu terme, i el castell i vila de Agres i de Mariola i tots els seus Térmens, de esta manera que el castell de Agres i tot el seu terme i el castell de Mariola i tot el seu terme siguen inclosos en el castell i terme de Bocairent ja que volem que el castell i vila de Bocairent siguen cap, i que tots els pobladors de tots els llocs mentats fagen en Bocairent residència personal.
Item, vos concedim que aquella divisió que va ser feta per vosaltres de les cases de la vila de Bocairent siga estable i ferma a perpetuïtat i mai esta divisió siga revoca.
Item, vos concedim a vosaltres, que pugeu donar, dividir, assignar, totes les alqueries, reales, vinyes, horts, i totes les demés pensions i propietats, tant desertes com poblades, que en els llocs enumerats i en els seus termes de tal forma que les heretats dels llocs dalt mencionats sigen entregades i poblades en numero de 320 pobladors.
Item, vos concedim que pugau a cada u dels pobladors donar i assignar bens segons els seus mèrits, com millor vos parega.
Item, vos concedim que doneu a cada poblador tres fanecades d’hort a més de les seues heretats.
Item, vos concedim que si per tot este mes de març present aquells pobladors que tinguin cartes del Rei nostre sobre propietats de la vila i terme de Bocairent i en els altres llocs ja mencionats, no vingueren a les propietats rebudes en les quals deuen de tindre el treball i la seua residència personal, no siguen tinguts ni considerats com a pobladors d’aquestos llocs encara que ensenyen cartes nostres o del Rei, i revoquem totalment estes cartes.
Item, vos concedim que des del últim dia d’aquest mes de març present, a més de aquells pobladors estigueren en els llocs mencionats pugem evitar i completar altres pobladors per vosaltres fins el numero de 320 pobladors.
Item, vos concedim que en dos anys en avant pugueu vendre les vostres cases i heretats, canviar i cedir lliurement a qui vulgueu, excepte soldats i religiosos.
Item, vos concedim tots els fruits i rèdits que allí apareixen o apareixeran lliurement segons la vostra voluntat, sense la nostra oposició.
Item, vos concedim que tingueu sempre mercat a la vila de Bocairent cada dijous de la setmana segons furs i costums, i per nosaltres i per l’autoritat del rei alabem, concedim i confirmem per sempre totes les donacions, assignacions i particions que feu i que certament pugueu fer dels llocs mencionats segons fur i costums de valència. Prometent de bona fe tot lo dalt mencionat i a cada u de vosaltres i a tots els pobladors de Bocairent i de tots els altres llocs, observar sempre i fer observar pel senyor Rei.
Açò va ser fet a Xàtiva l’11 de Març, any de l’Encarnació del senyor de 1255.
Son tèstics de tot: Blasco Perez ,Pedro Lopez de Cabanes, Juan Martinez de Redia, Pedro Sanchez de Calatayud ,Pedro de Belchite, Poncio Carbonell, notari públic de Xàtiva, que escrigué i posa el seu signe.
Signe de Bernardo de Anglesola, notari públic de Xàtiva, tèstic
Signe públic de Jaime pons, notari públic de Xàtiva, tèstic.